Dočteno podle hous.enky (37. týden)

7:30

Tenhle týden se nesl ve znamení dočítání - konečně jsem dočetla Illuminae! A krom toho jsem pohnula i s Kladivem na čaroděje a zbývá mi k přečtení poslední, dvanáctý díl! Myslím, že se mi po Felixově partě bude hodně stýskat.
A co bylo tenhle týden dál? Pojďte se podívat na dnešní článek.





Dočteno

Jan Hlávka: Bůh strachu

"V knihovně začíná spousta problémů." (s. 9)
Anotace z cbdb: 11. kniha v sérii Kladivo na čaroděje.
Když Prahou začnou kolovat části tajemného magického artefaktu, křehká příměří jsou porušena a začíná nelítostný boj. Felix Jonáš se svým týmem ani tentokrát nemůže zůstat stranou, i kdyby chtěl sebevíc. Namísto prastarého zla, monster a démonů se musí postavit něčemu mnohem horšímu - své minulosti. Ta vrhá příliš nebezpečné stíny a starý přítel se snadno změní v nového nepřítele. Zejména, když se rozhodne stát bohem a změnit svět v lepší místo - ať to stojí cokoliv...
Jedenáctý díl se nese v rytmu poezie. Respektive nás jím provází postava Poety, Adama Reyse, který býval kamarádem Felixe Jonáše. No jo, jenže víme, jak to máš Jonáš se svými kamarády, a tak nás nepřekvapí, když se ukáže, že Poeta není tak úplně dobrým... a tak úplně člověkem...
Líbí se mi, že zas dostala víc prostoru postava Klaudie, senzibilní alkoholičky, která věří, v každém člověku je něco dobrého. Mám ji ráda, tu naivní holku, co vždycky skončí špatně.
A co se mi ještě hodně líbilo, byla vila Rashila v Jevanech kousek od Prahy. Odteď už na jevanské vily budu koukat úplně jinýma očima.


Praha noir

"... sklepnice plácání přes půlky vítaly, neboť bylo doslova hmatatelným důkazem, že se dotyčná mužům líbí, a nadto jim to v unavených končetinách posilovalo krevní oběh." (s. 113/241)
Anotace z cbdb: Autoři povídek: Cigan, Goffa, Hejdová, Klevisová, Kopřiva, Neff, Pilátová, Procházka, Soukupová, Sýkora, Stančík, Šabach, Tučková, Urban.
 Kolik tváří můžou mít pražské zločiny, záhady a tajemství? Čtrnáct předních českých autorů přijalo výzvu nabídnout na tuto otázku odpověď a navázat tak na bohatou tradici kriminálních a tajemných příběhů s pražskými náměty. Výsledkem je ojedinělý a stylově pestře laděný soubor, který nabízí setkání se zavedenými jmény české literární scény i budoucími hvězdami a je současně svérazným průvodcem po tradičních i méně známých pražských lokalitách. S Michaelou Klevisovou se vydáme na žižkovské nákladové nádraží, s Milošem Urbanem na Karlův most, v akčních příbězích Štěpána Kopřivy a Martina Goffy navštívíme Hostivař a Vyšehrad, Michal Sýkora se vydává na pražský Pohořelec, Petr Stančík nahlíží do tajemného světa zaniklého židovského ghetta, Petra Soukupová líčí nevysvětlitelné zmizení ve Stromovce, Kateřina Tučková zkoumá temnou minulost starého domu na vltavském nábřeží… Objevný svazek, uspořádaný literárním kritikem Pavlem Mandysem, vychází souběžně v české a americké verzi, kterou newyorské nakladatelství Akashic Books zařadilo do své prestižní řady Noir.
S noir literaturou jsem doposud neměla žádnou zkušenost, noir filmy se mě dotkly jen zlehka. Přesto tenhle povídkový výbor je něčím, co by vám nemělo uniknout.
Praha noir obsahuje průřez tím nejzajímavějším, co současná literární scéna nabízí. Narazíte tu na starého dobrého Miloše Urbana i na Petra Stančíka, o kterém už pár let básním. A do toho je tu i Petra Soukupová, Kateřina Tučková nebo Ondřej Neff. Nebojte se a pojďte se s nimi seznámit!
Pokud bych měla vypíchnout jedinou povídku, bude to asi starý dobrý Miloš Urban, který se v povídce vrátil ke svým starým gotickým románům, ale zároveň je prolnul se svou novější tvorbou (Přišla z moře). No a samozřejmě tu Stančíkovu povídku si musíte přečíst.
Velmi dobré jsou ale i povídky ze současné Prahy, kdy se v našem hlavním městě ztrácejí lidi a někdy se i dokonce naleznou... 
Při čtení se možná budete lehce bát, ale návštěva míst, kterými denně v Praze chodíte, je to opravdu parádní!


Jay Kristoff, Amie Kaufman: Illuminae

"Energie se nikdy neztrácí, jen mění formu." (s.  574)
Anotace z cbdb: 1. kniha v sérii Akta Illuminae.
Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.
S Illuminae jsem měla problém prvních dvě stě stran. Pak ubylo lodí, ubylo lidí a najednou jsem se vezla na té vlně nadšení. To se navíc významně prohloubilo po aktivaci SPIRA, protože celá ta vesmírná bitva je naprosto krásně napsaná. Možná by se líp hodilo napsat, že je krásně zpracovaná.
Jsem tedy ráda, že mám Illuminae doma a určitě se k ní ještě vrátím. Už jen proto, že po dočtení vím, kdo je kdo a o co tam jde - s tím jsem totiž dlouho měla problém. A na Geminu si taky chystám domů pořídit. To není kniha, to je zážitek!

Právě čtu

Joelle Charbonneau: Stačí jen chtít

Anotace z cbdb: Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní. 
Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.
Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti. 
Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?

Jo, Stačí jen chtít mě baví. Rychle to odsýpá a je to hodně akční. První mrtvý studentík přichází snad ještě do strany padesát. Jen jsem čekala, že to bude trochu tajemnější, komplikovanější, techničtější... A zatím mám dojem, že je to takové hodně plytké a nejsem si jistá, co z celé knihy nakonec bude. Zatím je to za mě takový průměr a obsadit do toho středoškoláky mi přijde jako totální krok mimo. "Chci dostat jedničku z fyziky." - no to opravdu ne...

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz