togaf a její knihy 1. týden

11:00

Na rozdíl od hous.enky jsem před Vánoci neměla dovolenou a navíc mám tradiční vánoční knihy, takže mi odpadlo dilema, jak a kdy se s vámi podělit o haldu přečtených knih z posledních dnů roku 2017. Začínám tedy s čistým štítem a první lednový týden mám pěkně vyvážený - jedna audiokniha, jedna elektronická kniha a jedna stará dobrá papírová klasika. I žánrově jsem si s prvními knihami roku pohrála - detektivka, humorné črty a dadaistická poezie. Jste zvědaví na konkrétní tituly? Tak tady jsou:
 






Pavel Šrut: Hlemýžď Čilišnek (ebook)
Anotace z cbdb: Verše a říkadla s pravidelným rýmem a rytmem, vhodné pro děti mladšího školního věku, zaujme především čtenáře, kterým vyhovuje humor a překvapení.
Nonsensovou poezii mám moc ráda, ale musím na ni mít náladu. Sem tam si přečíst veršík. A Hlemýžď Čilišnek se na takovéto čtení hodí. Primárně jsou verše určené dětem, ale myslím, že se u čtení bláznivých jazykových variací pobaví nejeden dospělý. Mně se nejvíc líbila hned první část s názvem Čilišnek mezi zvířaty. A abyste měli představu, jak Pavel Šrut píše, tady je malá ochutnávka:


Proč
U nás prší za oknem,
venku do rybníků.
Proč rybička nezmokne, 
když je bez deštníku?
Proč se ještě přihrne
a deštíček zdraví?
Pročpak rybky stříbrné
vůbec nerezaví? 
 (str. 14)



Jecky Flemingová: Potíže se ženami 

Anotace z cbdb: Mohou být ženy geniální, nebo na to mají příliš krátké ruce? Proč jsme se ve škole učili jen o dvou či třech významných ženách? Co dělaly všechny ty ostatní? Projdeme si nedávné dějiny pěkně popořádku, ale zaměříme se tentokrát na zástupkyně něžného pohlaví. Osudy žen totiž do značné míry ovlivňovaly názory mužských géniů, jako byl například Charles Darwin (který věřil, že ženy mají menší mozek než muži) nebo John Ruskin (který se zase domníval, že hlavním úkolem žen je prostě chválit muže), a odsuzovaly je k životu v „domácím prostředí“ u rodinného krbu. Pokud vás zajímá, proč se mezi celé zástupy mužských géniů tak obtížně vkliňují nadané a pracovité matematičky, básnířky či sportovkyně, podá vám tato rýpavě sepsaná a osvěživě nakreslená kniha uspokojivé vysvětlení. Chtělo by se napsat geniální – kdyby ovšem autorkou nebyla žena!
Sarkastické šťouchání do šovinitických géniů mě moc bavilo. Text bylo občas náročné číst, protože není tištěn klasicky, ale jako přepis psaného písma. Nicméně hlášky o malém mozku, zhroucení kostry apod. byly výborné, tedy občas jsem se dost naštvala. Jak mohl Darwin vypustit z pusy takovou kravinu?! Ale naštěstí se tomu můžu smát, protože další géniové prokázali, že ač jsem příslušnice "slabšího" pohlaví, mám mozek přiměřeně veliký. A proto jsou s námi ženami ty proklamované potíže! 


Agatha Christie: Vražda v orient-expresu (audiokniha)
Anotace z cbd: K napsání jedné z nejslavnějších detektivek inspirovala anglickou královnu zločinu nezvykle krutá zima, která v roce 1929 způsobila, že legendární Orient-expres uvízl na své pravidelné cestě Balkánem ve sněhových závějích. Jen co vlak zastavil, zamrzly stroje a cestující i posádka zůstali na několik dní ponecháni napospas svému osudu Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí Hercule Poirot, jehož Agatha Christie učinila hlavním aktérem příběhu, nastupuje do Orient-expresu v Istanbulu, neboť je naléhavým telegramem žádán, aby se vrátil zpět do Anglie. Ve vlaku jeho pozornost upoutá bohatý Američan Ratchett; ten později Poirotovi nabídne vysokou odměnu za to, že jej ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Belgický detektiv návrh odmítá - a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen mrtev, s řadou bodných ran! 
Poirotovy případy znám velmi detailně díky geniálnímu seriálu s Davidem Suchetem v hlavní roli. Takže při poslouchání šesti CD jsem stihla ještě uklidit byt a navařit pro armádu menší země. Detektivku namluvil Pavel Novotný (brněnský herec, ne TEN Pavel Novotný syn TOHO Pavla Novotného...ach jo, celebrity by se měly povinně rodit se jmény jako Celestýn nebo Vladan) a namluvil ji výborně. Žádné pitvoření ženských hlasů ani snaha o francouzský akcent Poirota. Opravdu výborně strávených sedm hodin. Mimochodem jsem tuto audioknihu dostala před pár lety k Vánocům/narozeninám od hous.enky, asi ve své věštecké kouli viděla, že přijde čas, kdy budu tímto formátem posedlá. 

Jako malý rest z loňského roku mám rozečtenou Další dálniční atrakci. A jako velký, ale opravdu VELKÝ rest mám z roku 2016 rozečtený druhý díl Korespondence V+W, slavnostně tu přísahám, že letos tuto výzvu pokořím! A pak se vrhnu na třetí díl...
Hezké pondělí.


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz