Jota v Levných knihách

10:00

Ač nadpis zní jak titul jedné z knih Astrid Lindgrenové, tak celé je to samozřejmě trochu jinak. Do prodejen sítě Levné knihy totiž dorazily nové tituly z nakladatelství Jota.

https://memento-libri.blogspot.cz/2017/06/jota-v-levnych-knihach.html

A protože já ráda nakupuju v Levných knihách, rozhodla jsem se vzít prodejnu v pražské Spálené ulici útokem. A skóre? Inu pěkné čtyři kousky v mé už teď plné knihovničce. Myslím, že mě někdy v průběhu prázdnin čeká probírka knihovny, protože už to zase není kam dávat...
A které čtyři knížky jsem si nakonec vybrala? Tady jsou pěkně pohromadě:
A teď se na ně pojďme podívat trochu blíž.

Carol Rifka Brunt: Řekni vlkům, že jsem doma

Anotace z cbdb: Mimořádný literární debut, působivý příběh o smutku a dvou osamělých lidech, kteří znovu objeví lásku i radost ze života. Pouhou shodou náhod se stanou blízkými přáteli, aby posléze zjistili, že člověk někdy neví, koho ztratil, dokud ho „nenajde“.
Píše se rok 1987 a June Elbusové je čtrnáct. Uzavřená dívka nemá přátele, a navíc ji v poslední době trápí i odcizený vztah se starší sestrou, se kterou si dříve byly blízké. Nejraději by žila ve středověku, toulala se po lese a poslouchala vlčí vytí. Na celém světě existuje jenom jediný člověk, který jí opravdu rozumí – strýc Finn, uznávaný malíř, její důvěrník a nejlepší kamarád. Jenomže Finn zemře na záhadnou nemoc, jejíž jméno všichni jen šeptají, a dívčin svět se rázem převrátí vzhůru nohama.
 Román je především příběhem o tom, jak dospět, najít vlastní identitu a vyrovnat se nejen s nejrůznějšími nečekanými situacemi, ale i ztrátami a bolestí, které přináší život. Přečtěte si, co se stane, když se zamilujete do někoho, do koho byste se zamilovat neměli. Pochopíte, že žárlivost a pocity viny dokáží zničit i to nejpevnější přátelství a někdy mají ty nejtragičtější následky.
Román Řekni vlkům, že nejsem doma jsem si koupila na základě pozitivních ohlasů na databázi cbdb. Navíc se mi líbil název, obálka a tematika AIDS, protože jsem na tohle téma v knihách asi ještě nenarazila...
Cena: 29,- (ale možná to bylo 19,- nebo 39,-)

Jean-Dominique Bauby: Skafandr a motýl

Anotace z cbdb: Jean-Dominique Bauby byl dynamický a úspěšný čtyřicetiletý muž, který měl krásnou manželku, ještě hezčí milenku, dvě malé děti a prestižní zaměstnání jako šéfredaktor magazínu Elle.
Jednoho dne nevstal z místa řidiče svého luxusního kabrioletu a nevrátil se zpátky do svého života. Vlivem mozkové příhody kompletně ochrnul a oněměl, postihl ho tzv. syndrom uzamčení. Jediné, co spojovalo jeho nezasaženou mysl s okolním světem, bylo levé oko. Díky terapeutce a rafinovanému systému dorozumívání, který pro něj vytvořila, Jean-Dominique doslova „namrkal“ svou knihu, neobyčejně silné a dojemné poselství o triumfu lidské duše nad smrtelným tělem.
Skafandr a motýl vyšel ve Francii 7. března 1997. Jean-Dominique Bauby zemřel na srdeční zástavu o dva dny později ve věku 44 let.
Podle knihy natočil v roce 2007 stejnojmenný film uznávaný režisér Julian Schnabel (tvůrce filmů Basquiat a Než se setmí). Vynikající, nesmírně sugestivní filmové dílo Skafandr a motýl bylo uvedeno na filmovém festivalu v Cannes 2007 a Julian Schnabel za ně obdržel cenu za nejlepší režii. Film je od února 2008 promítán i v českých kinech.
Už to bude skoro deset let, kdy českými kiny proběhl snímek Skafandr a motýl. Tehdy jsem se na film těšila hlavně kvůli výbornému obsazení, ale z výsledku jsem byla rozčarovaná. Zkusím tedy tentokrát začít literární předlohou a pak se možná znovu podívám na film. Herce Mathieu Amalrica mám totiž moc ráda.
Cena: 39,-


Alessandro d'Avenia: Bílá jako sníh, rudá jako krev

Anotace z cbdb: Citlivý a zároveň humorem protkaný příběh o síle snů a lásky. V životě přicházejí otázky, na které nezná odpověď žádný internetový prohlížeč… Leo je šestnáctiletý kluk jako každý jiný: rád se poflakuje s kamarády, hraje fotbal, prohání se na mopedu a žije v dokonalé symbióze se svým iPodem. Dlouhé školní hodiny by nejraději vymazal a učitele vidí jako živočišný druh, v jehož brzké vyhynutí nepřestává doufat. Takže když přijde nový supl na dějepis a filozofii, Leo ho přivítá pořádnou dávkou cynismu a nasliněných kuliček. Ale zdá se, že tenhle mladý profesor je mezi ostatními vyučujícími nečekanou raritou. Když přednáší, dokáže všechny strhnout, často zabrouzdá mimo osnovy a každým slovem nenápadně pobízí své žáky, aby žili naplno a šli za svými sny. A Leo jeden velký sen má – jmenuje se Beatrice, nejhezčí holka ve škole. Beatrice je ztělesněním vášně, její rudé vlasy září na miliony světelných let a jediný její pohled Leovi otevírá brány ráje… Ale než Beatrice vůbec zjistí, že ji někdo miluje tak, jak ani Dante Alighieri nemohl milovat, onemocní leukémií. Leo si poprvé v životě klade otázky, na které nenajde odpověď na internetu, ale musí se s nimi vypořádat sám, a vydává se bojovat za svůj sen. Pochopí nakonec, že sny neumírají, a najde sílu věřit v něco většího, než je on sám?
Opět zakoupeno na základě ohlasů na cbdb. Jsem opravdu ráda, že jsem se na databázi přihlásila, protože díky ní mám narvanou knihovnu knihami, o kterých bych se zřejmě jinde nedozvěděla.
Tentokrát to vypadá na young adult v intelektuálním hávu a s holkou, která umírá na rakovinu. Myslím, že tuhle knížku si nechám spíš na období podzim/zima, protože bych z toho mohla dostat tu správnou melancholickou náladu, která k příchodu zimy patří.
Cena: 19,-

 

Holly Black: Panenka z kostí

Anotace z cbdb: Tajuplný, napínavý a zároveň citlivý příběh o síle fantazie, nerozlučném přátelství i o tom, že se člověk může stát dospělým, aniž by přestal věřit svým snům.
 Zach, Poppy a Alice byli přátelé odnepaměti. A dlouho spolu hráli jednu zvláštní hru, kterou si sami vymysleli. Jen několik figurek a především pořádná dávka fantazie jim stačila k vytvoření vlastního světa obydleného piráty a zloději, mořskými pannami a válečníky. Těm všem vládla záhadná porcelánová panenka – Velká královna.
Ale Zachovi je už dvanáct a otec ho nutí, aby dal před hraním si na něco přednost hraní basketbalu. Když mu jednoho dne vyhodí figurky, Zach přestane hrát, ale stydí se ostatním prozradit skutečný důvod a sám sobě namlouvá, že už o hru vlastně ani nestojí. Zdá se, že je jejich přátelství konec, dokud Poppy nepřijde s nečekanou, vzrušující výzvou. Prohlásí, že se jí zdává o Královně – a o duchu holčičky, která nenajde klid, dokud porcelánovou panenku někdo nepohřbí do jejího prázdného hrobu.
A tak se všichni tři vydávají na tajnou výpravu, aby uložili Královnina ducha k věčnému odpočinku. Nic se ale nedaří podle plánu a s tím, jak se zdánlivě nenáročný výlet mění v dobrodružné putování, se začínají dít děsivé věci.
Je panenka pouhou panenkou, anebo v sobě skrývá něco zlověstnějšího? Říká Poppy ostatním pravdu, anebo se je snaží vtáhnout do nové hry? A pokud se kolem nich skutečně pohybuje duch, nechá je jít, když je teď drží ve svých spárech? K vyřešení záhad je zapotřebí mít odvahu, důvtip a hlavně nezradit jeden druhého.
Panenka z kostí není jen chytlavým vyprávěním plným napětí a nečekaných zvratů, ale zároveň příběhem o dospívání, kdy se obrací naruby všechno, čím jsme doposud žili, a v životě se objevuje nespočet nových otázek.
O Holly Black jsem slyšela teprve poměrně nedávno díky bloggerkám - na desítce blogů se totiž objevily recenze na knihu Nejchladnější dívka ve městě chladu. Jednu dobu jsem měla strach otevřít jakýkoli blog, protože pokud dotyčná autorka "spolupracuje s Omegou", jistě dostala "recenzáček". Brrr...
U Panenky z kostí mě zaujal zejména název, který mi evokuje knihu Pytel kostí od Stephena Kinga. Samozřejmě nečekám podobnou knížku. Jen že mě název přilákal vzít knihu do ruky. A když jsem se dočetla, že autorka napsala i Kroniku rodu Spiderwicků, rozhodla jsem se Holly Black blíže seznámit.
Cena: 29,-
Uf, doufám, že do Levných knih nějakou chvilku nic nového nedorazí. Potřebuju totiž zpracovat to, co už doma mám. A taky ve čtečce, v mobilu a na polici, kde mám natahané knihy z knihovny. Musím zvýšit své čtecí tempo! Ale přichází léto, takže věřím, že to půjde. Co jiného totiž dělat v létě, než si číst?

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz