Dočteno podle hous.enky (29. týden)

9:00

Tenhle týden se do Česka vetřely tropy, takže naše čtecí nálada poněkud poklesla. Naštěstí má přijít lehčí ochlazení, takže věřím, že s příchodem deštivých dnů se ke čtení obě opět vrátíme.






Mé večery - doba, kdy čtu v posledních měsících nejraději - se odehrávaly opět ve společnosti Henrika Pattersona. Tentokrát jsem ještě přibrala na víkend knihu Pitva, následně srbskou Otčinu a konečně jsem se dostala ke čtení dalšího dílu Kladiva na čaroděje.
A teď už se na to pojďme podívat trochu blíž prostřednictvím mých drobných postřehů k jednotlivým knížkám

Dočteno

Ivo Šteiner, Petr Hejna, Jan Betlach: Pitva

Anotace z cbdb: Jedno z prvních úsloví, se kterým se setká každý student medicíny, praví: Mrtví učí živé. Medicína v dnešní době využívá mnoho nových technologií, intervenční a zobrazovací metody, robotické operace, molekulární testy. Pro lékaře však jedním z nejúčinnějších nástrojů poznání a poučení zůstává pitva, která je starší než většina operačních výkonů. Pitvy poskytly v dějinách medicíny všem generacím lékařů nejvíce poznatků pro pochopení stavby a funkce lidského těla ve zdraví i nemoci. Po staletí se zásadně nezměnily a jsou stále „živým mostem“ mezi dávnou minulostí a dneškem. Tato populárně naučná kniha tří lékařů nabízí procházku historií poznávání lidského těla. Je určena široké čtenářské veřejnosti, která hledá informace a poučení o tématu v dnešní době poněkud nepohodlném a odsouvaném ...
Ano, tahle kniha mě vyloženě nadchla, jak jste se mohli dočíst v mém úterním článku. Jde o historický exkurz k pitevním stolům od starověku až do současnosti. Nechybí umělecké pojetí pitvy, pitvy známých historických osobností (Gabčík, Kubiš, Bartoš, Heydrich - pro naše fanynky knihy Dvou proti Říši) a přístup jednotlivých náboženství k pitvám.
Velmi povedená publikace tří významných českých anatomů rozhodně stojí za vaši pozornost. Už jen proto, že téma smrti je v naší době opomíjené a smrt je odstrkována na okraj společnosti. Občas jsem při čtení téhle knihy měla pocit, jako bych listovala v sedmi letech zakázaným časopisem.

Nina Bunjevac: Otčina

Anotace z cbdb: V roce 1975 opustila matka Niny Bunjevac manželství i novou kanadskou vlast a vrátila se i s Ninou zpátky ke svým rodičům do Jugoslávie.
Její manžel, přesvědčený srbský nacionalista, emigroval do Kanady v roce 1959 a připojil se tam k teroristické skupině, která připravovala pumové útoky v bytech Titových sympatizantů a na jugoslávských zastupitelských úřadech v Kanadě a Spojených státech. V roce 1977 obdržela Ninina matka v Jugoslávii telegram s oznámením, že její muž přišel při explozi o život.
Srbská autorka žijící v Kanadě vypráví příběh její rodiny a jeho prostřednictvím osvětluje historii celého balkánského konfliktu.
Otčina bývám často přirovnávána k mému oblíbenému Persepolisu. Myslím ale, že se to takhle nedá říct. Nejen že téma je naprosto jiné (Otčina vypráví o převratu v Srbsku po druhé světové válce a Persepolis vypráví o složitém dospívání v Íránu za dob islámské revoluce). Nina Bunjevac působí ve svém komiksu dost neosobně. Osobní dějová linka je v komiksu načrtnuta hned v úvodu, ale vlastně ta pořádná rána přijde až na posledních stránkách. Hlavní část komiksu je prostě "jen" o Jugoslávii a Jugoslávcích. K jejím hrdinům celou tu dobu nic necítíte. Možná je to tím, že se tak často střídají. Možná si Nina ukousla příliš velké sousto do jedné knihy. Nevím. Ale ten závěr stojí zato, proč byste si Otčinu měli přečíst.

 

Anders de la Motte: Buzz

Anotace z cbdb: 2. kniha v sérii Henrik Pettersson.
HP, hrdina kultovního švédského thrilleru Game, je zpět. Zmizel v nejhlubším utajení, aby si zaslouženě užíval v potu tváře vydělané miliony, ale něco mu začíná chybět: adrenalinové vzrušení z riskantních situací, do nichž ho dostávala tajuplná Hra. Po vášnivé noci, strávené v luxusním dubajském hotelu s neodolatelnou Annou Argosovou, je vtažen do víru událostí příliš neuvěřitelných, aby byly pouhými náhodami. A navíc u Anny zahlédl děsivě povědomý bezdotykový mobil... Jeho sestra Rebecca Norménová konečně našla normálního přítele a byla povýšena. Ale ne nadlouho. Navíc si to s ní začal na svých stránkách vyřizovat záhadný blogger a kolegové se dobře baví... Oba sourozenci se zaplétají stále hlouběji do přediva pravdy a lži. Co je skutečné a co je virtuální? Řídí nás všechny neviditelná síť manipulátorů? A co může člověk udělat, když mu vyhrožuje kdosi, jehož existence se nedá dokázat?
Po prvním díle přišlo trochu zklamání. Buzz je na mě příliš společensky manipulativní - ve smyslu, že je tu spousta slepých uliček, manipulátorů s pravdou a pak je tu ta společnost, co manipuluje s pravdou na internetu. Nemám ráda tyhle konspirační teorie...
HP je sice pořád fajn, ale já vám nevím... Buzz už zkrátka není tou jízdou, kterou byl první díl. Strašně moc doufám, že se třetí díl opět vrátí ke Hře a že se to celé nějak protne (Mange), ale teda nevim, nevim...

Právě čtu

Pořád právě čtu - slyšíte ten oxymóron - Peppermint frappé, Les sebevrahů a Nejhloupějšího anděla. Uf. Ani jedno z toho není vyloženě špatné, ale nějak na nic z těch tří knížek nemám náladu. A tak volím knížky úplně jiné. V posledním týdnu to byly tyhle:

Anders de la Motte: Bubble

Anotace z cbdb: 3. kniha v sérii Henrik Pettersson.
BUBBLE završuje trilogii originálních švédských krimirománů o prostředí IT technologií a sociálních sítí, jejich ovládání a zneužívání. GAME a BUZZ rozehrály nevyzpytatelnou Hru o (ne)alternativní (ne)kontrolované (ne)virtuální realitě. Hlavní hrdina HP se sice snaží ze Hry vymanit, ale poté co jeho sestra Rebecca narazí na jistou léta neotvíranou bankovní schránku, nebezpečí je zpět. A větší než kdy předtím... BUBBLE přináší dramatický a aktuální příběh o tom, jak se snažíme budovat bubliny bezpečí ve světě, který je nepřetržitě digitálně sledován. Velké i malé bubliny však mají jedno společné: dříve či později prasknou...
Závěrečný díl trilogie o vlivu internetu na život lidí. Celé to směřuje někam úplně jinam, než jsem po přečtení prvního dílu čekala. Tak uvidíme, kam mě vlak s Henrikem Petterssonem nakonec doveze.


Jiří Pavlovský: Kladivo na démony

Anotace z cbdb: 10. kniha v sérii Kladivo na čaroděje.
K Felixi Jonášovi zavítá návštěva. Jenže tentokrát nepřichází s další zakázkou. Chce ho zabít. Začíná hon na Felixe a on ani netuší, proč je lovnou zvěří. Útoky mají společnou jedinou věc - tajemnou červenou krabici. Aby přežil, musí vydat do míst, kam lidská noha ještě nevkročila. Alespoň ne lidská noha stále připojená k tělu.
Po roce je na čase se opět vrátit ke Kladivu. Aby ne, letos celá série končí, takže je nejvyšší čas se opět do Felixovy party dostat.
Jsem asi na desáté stránce, takže je zatím brzo dělat jakékoli závěry. Ale Kladivo je čtení na odpoledne, takže z toho strach nemám a příští týden vám o tomhle desátém díle napíšu víc.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz