Sultáni z Kábulu

8:00

Pondělí obvykle patří přehledu mého uplynulého čtecího týdne. ALE. Ale nějak nečtu...řekněme, že je to tím počasím. Nebo letní leností. Přečetla jsem dvě knížky na naši srpnovou čtenářskou výzvu, ale nechci se opakovat, tak si na mé postřehy o Jamesi Bondovi a Vánocích v červenci musíte pár dní počkat. Naštěstí letní únava se netýkala mých uší, proto vám přináším jednu recenzi skvělé audioknihy. Tak tedy vzhůru do Kábulu.



Khaled Hosseini: Lovec draků

Anotace z cbdb: Strhující drama ze současného Afghanistánu. Autor, kalifornský lékař, inspirován vlastními vzpomínkami, vypráví příběh osudových zvratů, jimiž jeho hrdina Amír prochází od dětství na cestě k dospělému zmoudření nejprve za mírových posledních let afghánské monarchie a poté za sovětské válečné okupace, na útěku z vlasti a při hledání nového života v emigraci. Události těžko pochopitelné krutosti i bezmezné oddanosti a očistné lásky se v tomto bravurně napsaném románu střídají bez sentimentu, bez jediného zbytečného slova. Svou opravdovostí zasáhl čtenáře ve více než padesáti zemích světa a v milionových nákladech stále zůstává hlavní literární událostí knižních žebříčků. Podle knihy byl natočen i úspěšný film.

Amír vyrůstá sice bez matky, ale zato v luxusu a nadbytku. Jediné, co mu schází, je uznání od otce. Amírův otec je významný muž, statečný, moudrý a uznávaný. Bohužel se synem si příliš nerozumí, Amír je citlivý kluk s duší básníka a občas je slaboch. Naštěstí má Amír Hassana, syna sluhy, s kterým se přátelí. Je to všem nerovné přátelství. Amír je pán, umí číst a k Hassanovi se občas chová bezdůvodně krutě. Hassan je naopak veselý a hodný kluk, který Amíra nepokrytě zbožňuje a položil by za něj život. Když se jednou při lovu papírových draků odehraje osudová situace jejich životů, ukáže se povaha chlapců v plné nahotě. Amír se Hassana nezastane a Hassan se obětuje pro papírového draka, kterého Amír tolik chtěl. Tato situace změní život chlapců navždy a Amír dostane příležitost ji napravit až za dvacet let.

Postavy nejsou černobílé, veřejností obdivovaný otec je chladný k svému synovi a má svého kostlivce ve skříni. Amír je slaboch a zrádce, ale není zlý a nakonec se dokáže za své bližní postavit. A takhle je to s každou postavou. Nikoho nejde jednoduše odsoudit.

Hosseiniho způsob psaní mám moc ráda, je to Afgánec, který vyrostl v Americe a jeho psaní kombinuje to nejlepší z obou světů. Afgánská poetika a americký vývoj příběhu. Nenásilně vás uvede do dějin Afganistánu a jeho zvyků. Opravdu nejde o žádný dokument. O ruské okupaci i nástupu Tálibánu se čtenář dozví z debat hlavních hrdinů a Amírových úvah jen tak mimochodem.


Ameriku i Afganistán Hosseini popíše několika vhodně zvolenými větami a vy máte opravdu pocit, že jste na daném místě. Zvlášť hezky popisuje povahu Afgánců. V dnešní době prolezlé občas absurdním strachem z muslimů jsou Hosseiniho knihy balzámem na iracionální odsuzování. Popis Kábulu jako města žebráků, sirotků a Tálibů je hodně emotivní. Amír jako utečenec svoji zemi nepoznává, diví se absurdním zákazům jako kterýkoli Evropan, a to v této zemi vyrost. Fanatické pojetí islámu je mu cizí.

Nedejte se ale zmýlit, příběh Lovec draků není o náboženství, je o přátelství, lži a lidskosti.

Lovec draků je moje první kniha od Khaleda Hosseiniho, poprvé jsem ji četla před deseti lety. Byl tedy ten správný čas, abych si ji oživila audioverzí. Knihu načetl Lukáš Hlavica a opět je výborná. Moje chvála audioknih pramení z faktu, že poslouchám jen knihy, které už jsem četla a které se mi líbily. Nicméně hlas, který knihu načte, je veledůležitý. Lukáš Hlavica výborně odlišuje ženské a mužské hlasy. Ženské pronáší vyšším hlasem, ale nikdy nesklouzne ke karikatuře. I mužské hlasy jsou od sebe vzájemně odlišeny, hloubkou a posazením hlasu. Drsné, ostré věty otce lze snadno odlišit od jemnějšího, klidnějšího hlasu jeho syna. Takže jsem byla opět nadšena. 

Co mě naopak nemile překvapilo bylo zjištění, že kniha je mírně krácená. Poslední kapitolu jsem poslouchala s knihou v ruce a některé odstavce jsou v audioverzi vynechané. Jde o citlivý zásah, nechybí nic důležitého, ale přesto se mi to nelíbí. Toto je jeden z důvodů, proč poslouchám pouze knihy, které už jsem četla.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz