Hous.enka a togaf na Humbooku

10:00


Nikde si člověk, který nedávno překročil třicítku, nepřipadá tak staře jako na festivalu young adult knih. Nicméně Humbook je knižní událost a u takové jsme prostě chybět nemohly.




Co na festivalu chybělo, byl prostor. Meet faktory má specifickou atmosféru, ale na takovýto festival to nebyla šťastná volba. Málo místa, dlouhé fronty a davy mladých holek na náladě moc nepřidají. A když jsme nakonec zjistily, že je to pivofree festival, tak jsme si ze zoufalství daly kafe. Výborné kafe v originálním pojízdném karavanu. Ve vedlejším karavanu jsme se zase občerstvily hamburgerem.Hamburgry my totiž milujeme. Togaf si poručila Bůče (místo mletého je tam pořádná porce bůčku) a já zůstala u klasiky. U poměrně nedopečené klasiky... Ale špatně mi nebylo, takže maso měli v pořádku. Nicméně Humbook je literární festival, tak pojďme na knihy a knižní akce.

Pokud jste si připlatili dvě stovky k vstupnému (takže místo obyčejného vstupného za 250,- jste si z peněženky vytáhli 450,-) získali jste speciální VIP balíček. A jedna z nás balíčky dostává ráda - i když si je čas od času musí zaplatit. Proto vám můžeme ukázat, co v balíčku bylo. Kromě pár zvláštních záložek a propagačních letáků to byla zejména kniha Dívka z inkoustu a hvězd od Kiran Millwoodové, která má vyjít v nadcházejících dnech. Vypadá to na dobrodružný román pro mladé a jsem poměrně zvědavá, co se z toho nakonec vyklube. Ano, v knihkupectví bych takovou knížku nejspíš úplně minula...

Zúčastnily jsme se přednášky o focení na instagram. Instagram sice nemáme, ale i tak jsme pochytily pár rad, jak fotit knížky, takže se máte na co těšit. Následně jsme se přesunuly na workshop výroby záložek. Zde jsme ovšem nepochodily, záložky došly. Nebyly jsme jediné, na koho se nedostalo, takže příště by to chtělo víc záložek. Aspoň jsem si ale pastelkami, určenými na záložky, vybarvily obrázek z knihy Návnada.
Pak už jsme se přesunuly do velkého sálu na rozhovory s autorkami. Sál byl opravdu plný, Joelle Charbonneauová velkou fanynkovskou základnu a sama působila jako vtipná a pohotová dáma. Následoval rozhovor s Vilmou Kadlečkovou o její sérii Mycelium. Divaček výrazně ubylo, což je škoda, protože paní Vilma je výborná vypravěčka se smyslem pro humor. My zatím její sérii nečetly, ale rozhodně se chystáme, jen co dopíše poslední díl sérii. Togaf totiž odmítá (po jistých negativních zkušenostech) rozečítat nedopsané série. Kadlečkové kniha O snovačce a přemyslovi byla totiž naprosto úžasná.
Poněkud méně úžasná byla Anita Grace Howardová, ale zase nás její jižanský šarm pobavil. Byla vážně vtipná. Nakonec i otázky z publika nás dostaly: "Koho byste si z obou hrdinů chtěla vzít?" Ach jo... Ostatní mladé návštěvnice byly ovšem u vytržení, a tak věřím, že Anita byla spokojená.


Zlatým hřebem byla princ Ládík, pokud čtete náš blog pravidelně, určitě víte, že pro tohoto blonďatého cetovatele máme slabost. A poslouchat ho, jak si dělá legraci s teenagerů byla slast. Nutno dodat, že mu to teenky náležitě osladily: "Láďo, netlačí na vás rodiče s vnoučaty?" věřte mi, že i Ládík koukal jak puk, když se ho ta dvanáctiletá holka na tohle zeptala. I když se některé vtípky opakují, stejně je to humorista první třídy. A rozhodně si nenecháme ujít Ladislavovu přednášku o Gruzii a Náhorním Karabachu.
Humbook je literární akce, která nebyla tak úplně určena pro naši věkovou kategorii, možná i proto nejsme tak moc nadšené. Mnohem víc se těšíme na Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, kam se také chystáme a samozřejmě vám o tom napíšeme.
A co vy? Byly/i jste na Humbooku?
/togaf a hous.enka/

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz