Dočteno podle hous.enky (1. týden)

11:23

Nestíhám... po čtrnácti dnech dovolené jsem se vrátila do práce a kromě zahlceného stolu, mám i plnou mailovou schránku a další asi tisíc povinností spojených s prací. Nebo s blogem. Zkrátka na čtení a psaní není moc prostor, takže dnešní článek bude asi jen stručný.
 
 


Mám ještě rozpracovaný článek, ve kterém shrnuji poslední dva týdny uplynulého roku, ale protože jsem měla dovolenou, dost jsem četla a článek to bude sakra dlouhý. Takže si ho nechám asi až na příští týden. Taky bych ještě ráda napsala článek o nejlepších knihách uplynulého roku a o knížkách, které jsem dostala k Vánocům. Jakmile bude víc času... Máte se tedy nač těšit.
 

Dočteno

Peter Mayle: Psí život

Anotace z cbdb: Tato kniha jistě udělá radost každému, kdo se rád zasměje a komu není lhostejný osud našich čtyřnohých přátel. Memoáry chlupatého stvoření neznámého původu jsou plné pozoruhodných postřehů o lidském životě, viděném z perspektivy sahající člověku asi po kolena, osvěžených humorem, kterému se sice říká anglický, ale k českému má opravdu blízko. Skutečným "autorem" je totiž pes, a člověk se z té psí filozofie o sobě ledacos dozví.
Jsem milovník psů a čas od času mě posedne touha si něco psího přečíst. Letos to byl Psí život, protože mám ve čtečce asi deset románů Petera Mayleho (píše knihy o francouzské Provence, ach) a prostě jsem měla chuť na nějakou humornou knížku.
Psí život popisuje soužití jednoho chlupáče s jeho novou francouzskou rodinkou. Není to převeliká taškařice, spíš se sem tam usmějete pod vousky, ale jako oddechovka to funguje.
Peter Mayle píše o francouzských stereotypech dost stereotypním způsobem, což nemám moc ráda. Ale zase se mi moc líbila postava Kluka (tak se ten pes jmenuje), který je životní loser a od života čeká jen kus něčeho dobrého k jídlu a fenku k pomuchlání. Prostě jak ze života.
 

Ross Welford: Co (ne)dělat, když jste neviditelní

Anotace z cbdb: Tahle neviditelná holka si získá vaše srdce!
Ethel už na akné vyzkoušela leccos. Marně. Když se jí dostane pod ruku podivná čínská medicína, která slibuje zaručený účinek, hned po ní skočí. Bohužel v kombinaci s návštěvou solária dojde k tomu, že se Ethel stane neviditelnou. Zpočátku to je docela legrace. Jenže jak má udržet svůj stav v tajnosti? Dokáže najít lék na neviditelnost? A když už je v tom hledání: odhalí pravdu o tom, kdo byli její rodiče, které nikdy nepoznala?
Tahle kniha se mi líbila ještě o fous víc než Dívka z inkoustu a hvězd. Opět je tu obyčejná hrdinka, která si  musí poradit s neobyčejně zapeklitou situací: Ethel se totiž stane neviditelnou. Zní to asi trochu šíleně, ale celou tu dobu jsem při čtení měla pocit, že stát se neviditelným je opravdu reálně možné. Je to skvěle napsané, má to hlubší myšlenku a je to úplně jiné než všechno, co teď pro mlaďochy vychází. Třikrát hurá Rossu Welfordovi. A rozhodně bych si chtěla přečíst jeho knihu o putování časem s křečkem. Ať žije anglická literatura!
 

Miroslav Šašek: Flipbook Paříž

Anotace z cbdb: Vtipné momentky z pařížských ulic, jak je zachytil Miroslav Šašek, nyní v pohybu! Díky animaci Michaely Tyllerové ožívají ilustrace Miroslava Šaška z knihy To je Paříž. Flipbook, který zaujme děti všeho věku.
Jednoduchý nápad a jakou zábavu přinesl! Listovala jsem knihou stále dokola, protože pohyblivá animace mě odjakživa přitahuje. Miluju Šaškovy kresby a jednou bych alespoň jednu jeho knihu chtěla mít doma. Kresba, grafika a styl  60. let vůbec je moje slabost. Ta hravost, se kterou Šašek svoje knihy tvořil, je prostě okouzlující.
 
 

Právě čtu

Marissa Meyer: Cress

Anotace z cbdb: 3. kniha v sérii Měsíční kroniky.
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.
 I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.
 
Ano, pokračuju na vlně Měsíčních kronik a pořád jsem nadšená. Po Francouzce Scarlet je tu Cress, která žije ve vyhnanství ve vesmírné družici. Akce stíhá akci a vše spěje k tomu, že Cinder už brzy stane tváří v tvář Levaně... Jsem zvědavá, kdo všechno se tohohle setkání dožije a kdo ho následně přežije. Zatím nemám ani tušení, jak tohle může dopadnout. Propojení Cress s celým příběhem mě překvapilo a jsem zvědavá, jestli se se svým otcem opravdu setká. Tak uvidíme. 
 
No a to je pro tenhle týden vše.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz