Čekání na Citlivého člověka

10:00


Už je to pár let, co jsme s hous.enkou opustily vysokoškolský kampus s jeho intelektuálskými přednáškami, diskuzemi o nejpalčivějších problémech světa (je teda ta Němcová přeceňovaná děvka, nebo první žena národního obrození?) a výrazy typu „fabule toho narativu je v anticipačním čase“. Bylo načase vyrovnat všechno to čtení braku, který milujeme, něčím, co literární kritici a historici odmítají nazývat vysoká literatura. Zkrátka vydaly jsme se do Literární kavárny v Řetězové na akci nazvanou Literární noviny v Literární kavárně. Jde o aktivitu Literárních novin. Beseda nad knihou měsíce dubna podle redakce Literárek byla o dlouho očekávané knize Jáchyma Topola Citlivý člověk.


Besedu moderoval šéfredaktor Literárek Petr Bílek a hosty byli literární kritik Jiří Peňás a Andrea Králíková z Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK. Začátek byl jak z Cimrmanova Hamleta bez Hamleta. Jáchym Topol nedorazil. A chvíli to vypadalo, že příchodem nás dvou se počet diváků zdvojnásobil. Nakonec byl diváků dobrý tucet. Možná i čtrnáct! 

V první půl hodině jsem si libovala, jak je fajn poslouchat debatu na literární téma mezi dvěma erudovanými lidmi. Topolovo dílo nemám moc načtené, na škole jsem přečetla Anděla a Noční práci, na Sestru jsem nikdy nesebrala odvahu. Hous.enka je na tom podobně. Čímž nechci říct, že nemáme jeho tvorbu rády. Jen to není četba do metra a já osobně potřebuji silný impulz, abych podobný typ literatury četla (např. nutnost napsat na knihu esej). 

Citlivého člověka jsme (zatím) nečetly. Takže zprostředkovaně o čem tento román je? Podle debatní dvojice je nekoherentní, jistým způsobem jej lze charakterizovat jako vesnický román (Peňáz), groteskní až bizarní. Důležitou roli v románu hraje mytologie krajiny (Posázaví). Pokud vám to nic neříká, tak tady máte detailnější anotaci z cbdb: Hrdinové nového Topolova románu, kočovný herec Táta se svou alkoholickou ženou a dvěma synky, křižují Evropou, aby se pokusili nalézt staronový domov na březích Sázavy. Cestu jim kříží postavy spřízněné i protivné, mezi mnoha dalšími ryšavá kurvička Světlana a její milý Kája z vymahačského klanu Baštů, který se v zuřivých bitkách utkává s Bizonovou motorkářskou tlupou. Topolův dobrodružný román ze současnosti se dotýká v zemité grotesce témat, která znepokojují lidstvo odjakživa, jako jsou víra, stárnutí, smysl života, sebevražda, láska, rodičovství, i těch, která patří k právě žhavým – „stěhování národů“, politická korektnost, krymský konflikt, meze politiky… A žádné z nich není natolik nedotknutelné, aby nemohlo být pomocí rafinovaně a osvěživě používaného jazyka, plného odkazů, podprahových vláken a asociací, zironizováno a obráceno z líce na rub a zase nazpátek. Román Citlivý člověk je komický a brutální, chytře chlípný, karnevalový a zároveň přísně organizovaný. Je to reportáž z odvrácené strany života, groteska o nacházení Boha a lidské jiskry v nejpustších brlozích, kniha o existenciální pouti, kde je i v těch nejšílenějších pasážích oživující ingrediencí láska anebo touha po ní.

Čím víc večer postupoval, tím víc klesalo moje nadšení. Ne nadšení z románu, ale z debaty. Dvojice diskutérů začala používat sofistikovanější a nabubřelejší mluvu, zvláště paní Králíková sklouzávala k intelektuálnímu snobismu. To, že je tvorba Michala Viewegha brak a literární kritici a historici ji berou za směšnou hříčku přírody, je známý fakt. Ale pohrdat Kateřinou Tučkovou a přirovnávat její tvorbu k tzv. čtení pro služky, je už příliš arogantní. 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/2086494-jachym-topol-vyrazil-na-sazavu-po-osmi-letech-vydava-novy-roman-citlivy-clovek
Koncem večera jsem měla pocit, že tyto akademické diskuze jsou svým pozérstvím odtržené od literatury a snaží se z knih dělat něco elitářského. Ano, Topolův nejslavnější román Sestra byl v devadesátých letech zjevení, ale nemyslím, že je nutné odsuzovat současnou generaci k youtube a aplikacím. Celý večer pro nás zachraňoval Petr Bílek, který se dokázal vyjadřovat erudovaně a bez pocitu, že se musí svým názorem vyvyšovat nad mainstreamovou literaturu. Jen díky němu mám chuť zajít i na další debatu. A tentokrát chceme jít připravené. Přečteme si knihu, o které se bude debatovat a možná se strhne i nějaká literární hádka. Určitě vás budeme včas informovat.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz