O čtenářských životopisech

10:30

Určitě jste si už někdy zkoušeli napsat profesní životopis. Sepsali jste do několika odstavců své vzdělání, dosavadní zaměstnání a své zájmy. Ale napsali jste si už svůj čtenářský životopis? A jak takový životopis vlastně vypadá? Víc se dozvíte v dnešním článku.




 
Vytvořit si vlastní čtenářský životopis je nesmírně zajímavá záležitost. Musíte se vrátit v čase a vzpomínat na svoje dětství, přečtené knihy, na setkávání s knihami a které byly ty zásadní, které ovlivnily váš život. Pokud čtete rádi, věřím, že vás tahle výprava bude bavit.
Takže popadněte propisku, nažhavte počítač, jdeme na to!

Jak že čtenářský životopis vypadá? Měli byste v něm odpovědět (třeba po odstavcích, jako máte strukturovaný profesní životopis) třeba na tyhle otázky:
  • Čtenářský životopis začíná stejně jako ten profesní: vašimi čtenářskými začátky. Co vy a vaše první vzpomínka na knížku? Četli vám rodiče? Měli jste doma knížky? Dostávali jste k Vánocům/narozeninám/za vysvědčení knihy? A dělaly vám knihy radost, nebo vám spíš přidělávaly starosti?
  • Jaká  byla vaše cesta k první přečtené knize? Pamatujete si na svou první knihu? A pamatujete si na hlasité předčítání ve škole? Bavilo vás, anebo bylo spíš zdrojem stresu a zkoušeli jste se hlasitému čtení vyhnout?
  • Co jste četli na základní škole? Bavilo vás to? Kdy jste poprvé zavítali do knihovny? Navštěvovali jste školní knihovnu? Jaké jsou vaše vzpomínky na dětské oddělení v knihovně? Jaké knihy jste si půjčovali domů?
  • Co jste četli na střední škole? Jaké knihy jste četli k maturitě? Četli jste, anebo jste spíš čtenářské deníky odbývali a opisovali je od spolužáků?
  • Jak vypadala vaše četba po střední škole? Na vysoké? V zaměstnání?
  • Jak to máte s četbou dnes? Co čtete? Čtete, nebo to považujete za ztrátu času?
  • Čtete noviny a časopisy? Čtete na internetu? Čtete e-knihy? Co vy a nová digitální média?
Uf, tečka. Zvládli jsme to. Taky jste úplně vypsaní? Že ještě nemáte dost a chtěli byste si přečíst čtenářské životopisy ostatních? Není problém! Doporučuji vám knihu Knihy a jejich lidé od Jiřího Trávníčka, ve které si můžete přečíst životopis lidí, jejichž osud je s knihami spjat: nakladatelé, knihovníci, spisovatelé, editoři, překladatelé a další.
No a pokud vás to chytí, tak vůbec projděte bibliografii Jiřího Trávníčka, protože například jeho nejnovější kniha Česká čtenářská republika je skvost, který byste určitě chtěli mít doma.
A pokud raději brouzdáte po internetu, mrkněte sem: http://www.ucl.cas.cz/images/Ctenarstvi/Naratori_prepisy_cely_korpus.pdf


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz